PSIKOLOGI DENGAN GAYA

KANDUNGAN [Versi semak senarai]

Pengenalan

 1. Topik Umum
  1. Menaip
  2. Menulis secara umum
  3. Butiran Gaya dalam Umum
  4. Singkatan
  5. Nombor
  6. Petikan dalam Teks
  7. Sebutharga
 2. Laporan Penyelidikan
  1. Tajuk muka surat
  2. Abstrak
  3. Pengenalan
  4. Kaedah
   1. Subjek / Peserta
   2. Radas
   3. Reka bentuk
   4. Prosedur
 3. Keputusan
 4. Perbincangan
 5. Rujukan
 6. Seksyen lain
  1. Jadual-jadual
  2. Gambar Kapsyen
  3. Angka
 7. Kajian Penyelidikan
  1. Pengenalan
  2. Badan
  3. Kesimpulan

Lampiran 1 – Contoh Tajuk Halaman

Lampiran 2 – Contoh Cara Menampakkan Hasil

Lampiran 3 – Seksyen Rujukan Contoh

Lampiran 4- Contoh Tajuk Gambar Halaman (di bawah)

Lampiran 5- Contoh Jadual (di bawah)

 


Penyelidikan saintifik adalah usaha awam. Oleh itu, salah satu kemahiran penting saintis adalah untuk dapat menyampaikan idea dan hasil penyelidikan dengan berkesan. Panduan hiperteks ini adalah percubaan untuk membuat gaya penulisan yang digunakan dalam bidang psikologi yang jelas kepada anda. Ia merangkum banyak bahan yang terdapat dalam Manual Penerbitan Persatuan Psikologi Amerika (edisi ke-5) (2001) dan berorientasikan kepada pelajar sarjana muda. Contohnya, ia mengandungi pelbagai petunjuk untuk mengelakkan kesilapan yang biasa dilakukan oleh pelajar.

Perhatikan contoh yang terdapat dalam font teletype untuk membezakannya dari teks biasa. Akhirnya, dokumen itu dianjurkan dalam format garis besar untuk sekurang-kurangnya dua sebab. Pertama, ia harus memudahkan pelajar untuk mencari maklumat yang mereka cari dengan cepat. Kedua, ia sepatutnya memudahkan guru untuk menilai kertas pelajar. Dalam kebanyakan kes, pelajar hanya dapat dirujuk kepada item garis besar yang menangani masalah dan bukannya menulis komen berulang kali pada beberapa kertas. Perhatikan bahawa versi semak senarai penulisan ini boleh didapati.

Topik Umum

Menaip – Ini adalah dokumen / template Microsoft Word 2002 yang akan membantu anda dengan beberapa pemformatan asas.

 • Kertas anda mesti ditaip atau dicetak pada komputer.
 • Tetapkan mesin taip atau pemproses perkataan untuk menggandakan ruang dan simpan di sana sepanjang keseluruhan manuskrip.
 • Gunakan margin satu inci di sebelah kiri, kanan, atas, dan bahagian bawah halaman. Margin ini adalah luas untuk meninggalkan ruangan untuk ulasan pengulas.
 • Gunakan perenggan biasa di mana baris pertama diindentikasi lima aksara untuk semua perenggan di dalam manuskrip kecuali sebut harga, abjad blok, tajuk dan tajuk, sub judul, rujukan, tajuk jadual, nota, dan kapsyen angka.
 • Gunakan font 12 titik. Dalam erti kata lain, sepatutnya terdapat 10 aksara yang diketikkan setiap inci.
 • Ruang tunggal selepas penamatan ayat (iaitu, ‘.’, ‘?’, ‘!’).
 • Huruf besar huruf besar selepas kolon jika klausa yang mengikuti kolon adalah kalimat lengkap.
 • Pastikan teks dibiarkan sejajar dan tidak dibenarkan. Dengan teks sejajar kiri, margin kiri membentuk garis lurus dan margin yang betul adalah kasar. Dengan teks yang wajar kedua margin kiri dan kanan membentuk garis lurus.
 • Jangan hubungkan kata-kata di akhir baris.
 • Akhirnya, hanya ruji atau klip produk siap (jangan repot-repot dengan folder mewah, dll.).

Menulis secara umum

 • Anda mesti menggunakan ayat lengkap.
 • Kalimat pertama perenggan mestilah bebas (dapat berdiri sendiri). Sebagai contoh, pertimbangkan Walaupun kajian-kajian ini penting, terdapat … Kalimat ini akan betul di tengah-tengah perenggan, tetapi sebagai kalimat pertama, ia sepatutnya dibaca dengan lebih tepat, Walaupun kajian mengenai kesan apa saja pada apa pun adalah penting , terdapat…
 • Cuba jangan gunakan slang (mis., … letakkan peredam pada …).
 • Jangan gunakan kontraksi. Iaitu, bukannya, menggunakannya.
 • Sekiranya anda ragu mengenai ejaan perkataan, janganlah meneka. Lihat ejaan yang betul dalam sumber rujukan yang sesuai (cth., Merriam-Webster.com).
 • Tafsir salinan yang anda serahkan dan lakukan kesilapan tipografi, format, ejaan, atau kata-kata yang betul dengan pensel. Pembetulan ini tidak dapat dielakkan dan akan menyampaikan bahawa anda serius tentang kerja anda.

Butiran Gaya dalam Umum

 • Pelajar handout ini. Apabila ragu-ragu mengenai perincian, semak dengan Manual Penerbitan Persatuan Psikologi Amerika.
 • Anggapkan anda menulis kertas untuk diserahkan kepada jurnal saintifik.
 • Banyak butiran pemformatan boleh dipelajari dengan berhati-hati memodelkan artikel jurnal APA yang lain. Adalah menjadi idea yang baik untuk memperoleh beberapa artikel yang agak baru-baru ini, kerana formatnya telah disemak pada tahun 1995. Cobalah Rekod Psikologi atau Buletin Persatuan Psikonomi. Kedua-dua jurnal ini menerbitkan artikel yang agak pendek yang tidak terlalu rumit.
 • Elakkan dari penggunaan istilah yang saya, saya, dan saya, serta frasa secara peribadi …
 • Elakkan penggunaan bahasa seksis. Sebagai contoh, secara konsisten merujuk kepada seseorang sebagai seseorang atau dia apabila ia sama seperti yang mungkin untuk orang itu menjadi dia atau dia, adalah seksis. Walau bagaimanapun, dengan menggunakan (s) dia atau dia / dia sepanjang masa juga boleh menjadi janggal. Sekiranya anda menyebutnya betul, anda sering boleh menggunakan kata orang itu.
 • Elakkan menggunakan ‘kata kosong’ atau perkataan yang tidak berguna. Sebagai contoh, Dalam kajian Smith (1990) didapati bahawa … harus membaca lebih banyak seperti Smith (1990) mendapati bahawa …
 • Secara umumnya, gunakan tegang masa lampau dalam abstrak, pengenalan, dan kaedah. Keputusan dan bahagian perbincangan boleh berada di masa sekarang.
 • Dapatkan kawan-kawan untuk membacanya. Jika mereka tidak dapat memahaminya, maka ia memerlukan kerja. Jika anda tidak boleh mendapatkan rakan untuk membacanya, maka cuba membacanya sendiri membuat anda percaya bahawa anda adalah naif.

Singkatan

 1. Apabila meringkaskan apa-apa syarat, sila buat pertama kali (dalam abstrak dan sekali lagi dalam badan manuskrip, jika perlu). Sebagai contoh, Kajian Seksual Pendapat (SOS) digunakan untuk …
 2. Jangan gunakan terlalu banyak singkatan. Manakala satu, dua, atau tiga boleh membantu, empat atau lima boleh mengelirukan.
 3. Anda sering akan melihat singkatan Latin berikut yang digunakan:
 4. bandingkan sebagainya dansebagainya

mis., contohnya, iaitu, iaitu

et al. dan lain-lain berbanding dengan, terhadap

Perhatikan bahawa (kecuali untuk et al.) Singkatan ini hanya digunakan dalam bahan yang tersusun. Dalam bahan yang tidak disengajakan, gunakan terjemahan Bahasa Inggeris.

 1. Jangan gunakan E dan S sebagai singkatan untuk pengeksport dan subjek. Ini dilakukan dalam artikel yang ditulis bertahun-tahun yang lalu.
 2. Perhatikan singkatan biasa berikut dan perhatikan juga bahawa anda tidak menggunakan tempoh dengan mereka.

sentimeter s saat

mg miligram min minit

g gram jam jam

M bermakna kecerdasan IQ

Nombor

 • Semua pelaporan pengukuran dilakukan dalam unit metrik. Dengan kata lain, gunakan sentimeter dan meter daripada inci dan kaki.
 • Nombor-nombor sifar melalui sembilan dinyatakan (kecuali apabila ia adalah jadual atau nombor angka, atau pengukuran metrik, dll.). Nombor 10 dan ke atas ditulis sebagai nombor.
 • Huruf besar yang diikuti oleh angka atau huruf yang menandakan tempat tertentu dalam siri bernombor. Sebagai contoh, Seperti yang dapat dilihat dalam Rajah 3, semasa Blok 4 Sesi 2 dan sebagainya berlaku … Perhatikan bahawa contoh ini menunjukkan salah satu pengecualian kepada peraturan yang dinyatakan dalam I.E.2.
 • Dalam abstrak, gunakan digit untuk semua nombor kecuali ketika mereka memulakan kalimat. Perhatikan bahawa contoh ini menunjukkan salah satu pengecualian kepada peraturan yang dinyatakan dalam I.E.2.
 • Eja mana-mana nombor apabila ia adalah perkara pertama dalam satu ayat. Sebagai contoh, ayat 34 pelajar digunakan., Tidak sesuai dan harus membaca Tiga puluh empat pelajar telah digunakan.
 • Cuba konsisten dengan format nombor. Iaitu, jika anda melaporkan satu siri nombor yang berkaitan, mereka semua harus dikemukakan dengan jumlah tempat perpuluhan yang sama. Sebagai contoh, lihat I.D.5 di atas.

Petikan dalam Teks

 • Sekiranya anda menggunakan kata atau idea seseorang, anda mesti memberi kredit dengan petikan. Ini amat penting, kerana penalti untuk plagiarisme adalah teruk.
 • Terdapat banyak cara untuk secara rasmi memetik rujukan dalam teks. Contohnya termasuk Beberapa fakta (nama belakang, tahun)., Nama akhir (tahun) menyatakan bahawa …, atau Dalam <tahun>, <nama terakhir> melaporkan … Untuk lebih banyak idea, perhatikanlah artikel yang anda baca .
 • Kali pertama rujukan disebut dalam teks itu, menguraikan semua nama pengarang yang terakhir. Sebagai contoh, Miller, Rosellini, dan Seligman (1975) mencadangkan … Dengan artikel yang mempunyai tiga atau lebih pengarang menggunakan singkatan Latin untuk “dan yang lain” apabila rujukan itu dinamakan detik (atau ketiga). Sebagai contoh, Miller et al. (1975) mencadangkan … atau … beberapa fakta (Miller et al, 1975).
 • Jika petikan berada dalam kurungan dan anda perlu menggunakan perkataan “dan”, gunakan ampersand (‘&’) sebaliknya. Sebagai contoh, Sesetengah (contohnya, Estes & Skinner, 1940) mencadangkan …, berbanding Estes dan Skinner (1940) mencadangkan … Perhatikan juga bahawa sebaliknya berlaku juga, iaitu, tidak dalam kurungan, anda mesti menggunakan perkataan “dan”.
 • Petikan pelbagai dalam kurungan diletakkan mengikut abjad dan dipisahkan oleh tanda titik koma dan ruang. Contohnya, Sesetengah fakta (Carlson, 1972; Moon, 1968; Partin, 1980).
 • Jika anda menyebut sesuatu yang kedua, anda mesti membuatnya jelas (mis., Beberapa fakta (Smith, seperti yang disebutkan dalam Jones, Tahun)). Perhatikan bahawa dalam contoh ini, hanya rujukan Jones yang akan diletakkan di bahagian rujukan.

Sebutharga

 • Anda mesti memberikan nombor halaman untuk sebut harga langsung. Sebagai contoh, Smith (1978) menyatakan bahawa “dunia adalah bulat” (ms 1).
 • Tiga atau empat petikan dalam kertas 10 halaman adalah mengenai had atas.
 • Paparkan sebut harga lebih daripada 40 perkataan sebagai blok bebas teks yang diindentikasi 5 ruang dari margin kiri (berlipat ganda seperti biasa). Keluarkan tanda petikan dan masukkan nombor halaman dalam kurungan selepas tempoh terakhir. Juga, jika sebut harga adalah lebih daripada satu perenggan, indent baris pertama kedua dan mana-mana perenggan tambahan 5 ruang.

Laporan Penyelidikan

 Perintah bahagian manuskrip adalah seperti berikut:

Tajuk muka surat

 • Lihat halaman tajuk contoh.
 • Tajuk halaman manuskrip adalah perkara pertama yang muncul di halaman tajuk. Ia terdiri daripada dua atau tiga perkataan tajuk pertama dan diikuti dengan nombor halaman. Ia digunakan oleh editor dan pengulas untuk mengenal pasti halaman manuskrip. Ia diletakkan di sudut kanan atas semua muka surat manuskrip (kecuali bagi sebarang angka). Oleh itu, tajuk halaman manuskrip hendaklah muncul sebagai baris pertama halaman tajuk, betul dibenarkan dengan nombor ‘1’ sama ada dua jarak di bawahnya atau 5 ruang ke kanannya. Sekiranya anda menggunakan pemproses perkataan, anda boleh meletakkan tajuk halaman manuskrip ini pada semua halaman secara automatik.
 • Kepala berjalan seterusnya dan tidak lebih dari 50 aksara (termasuk tanda baca dan ruang). Ia biasanya terdiri daripada beberapa kata kunci dari tajuk. Taipkan kepala siram yang berjalan ini ke kiri dan dalam semua huruf besar. Sebagai contoh, kepala Berlari: PELANGGARAN HADAPAN DI PELAJAR COLLEGE (ambil perhatian bahawa ‘R’ dalam berjalan dipermodalkan, tetapi ‘h’ di kepala tidak).
 • Memilih tajuk. Judul ini harus meringkaskan idea utama kertas dalam 10-12 perkataan. Resipi yang baik untuk berfungsi dengan melaporkan hasil eksperimen adalah (Variable bergantung) sebagai Fungsi (Variabel Bebas) atau Kesan (Pembolehubah Bebas) pada (Variable Dependent). Pilihan lain ialah menggunakan penemuan utama sebagai tajuk, contohnya, Pembelajaran Elakkan Penangkapan Alkohol Prenatal dalam Tikus. Dengan jenis penyelidikan yang lain, anda harus cuba memasukkan pemboleh ubah kepentingan dalam tajuk (dan berhati-hatilah untuk tidak menyebabkan kausa). Juga, adalah idea yang baik untuk memasukkan spesies jika anda bekerja dengan haiwan atau beberapa butiran tentang jenis populasi jika anda bekerja dengan manusia.
 • Apabila menaip tajuk, pusatkannya pada halaman dan hanya huruf besar huruf pertama perkataan penting. Pada baris dua baris seterusnya ialah nama pengarang dan pada baris jarak dua seterusnya adalah gabungan institusi.
 • Untuk keperluan kelas ini, saya juga ingin anda menyertakan sesuatu seperti Memenuhi sebahagian daripada keperluan untuk PSY389, Nama Pengajar, dan Tarikh.

Abstrak

 • Halaman abstrak adalah halaman 2.
 • Pusat Abstrak perkataan di halaman ini, kemudian mula menaip pada baris dua jarak yang seterusnya (iaitu, masukkan sebarang baris kosong tambahan di sini).
 • Taip seksyen ini sebagai perenggan tunggal (double spaced) dalam format blok (iaitu, jangan gunakan lekukan).
 • Tujuan seksyen ini adalah untuk memberikan ringkasan ringkas dan menyeluruh kajian. Ia sangat penting kerana ia adalah semua yang banyak orang akan membaca. Ia harus termasuk penerangan ringkas tentang masalah yang sedang diselidiki, kaedah yang digunakan, keputusan, dan implikasinya.
 • Ia harus tepat (tidak termasuk maklumat di sini yang bukan dalam naskah manuskrip), mandiri (singkatan ejaan), ringkas (maksimum 120 perkataan), dan spesifik (memulakan bahagian ini dengan maklumat dan had yang paling penting ia kepada empat atau lima konsep yang paling penting, penemuan, atau implikasi kajian).
 • Sebagai sebahagian daripada tema yang ringkas, gunakan digit untuk semua nombor kecuali apabila mereka memulakan hukuman.
 • Elakkan memetik rujukan dalam abstrak.
 • Paraphrase daripada mengutip.
 • Gunakan aktif daripada suara pasif (tetapi tanpa kata ganti peribadi), contohnya, gunakan Penyelidik mengarahkan peserta untuk. . , bukan, Peserta diberi arahan kepada. . .
 • Gunakan tegang untuk prosedur dan tegang sekarang untuk keputusan.
 • Adalah idea yang baik untuk menulis bahagian ini yang terakhir (selepas semua bahagian lain ditulis). Anda mungkin cuba mengambil ayat utama dari pelbagai bahagian manuskrip dan mengintegrasikannya.

Pengenalan

 • Pengenalan bermula pada Page 3.
 • Mulakan halaman ini dengan menaip semula tajuk anda (berpusat), kemudian mulailah menaip bahagian (di baris jarak dua baris seterusnya) menggunakan perenggan biasa (5 ruang terenkripsi). Jangan taip perkataan Pengenalan.
 • Tujuan utama seksyen ini adalah untuk memberitahu pembaca mengapa anda melakukan kajian ini. Dalam erti kata lain, anda perlu memaklumkan pembaca soalan penyelidikan dan menunjukkan mengapa ia penting, dan bagaimana ia unik jika dibandingkan dengan kajian terdahulu.
 • Ia bermula luas dan menjadi lebih dan lebih spesifik. Sebagai contoh, anda mungkin bermula dengan menentukan istilah yang relevan. Kemudian pergi untuk mengkaji semula kesusasteraan yang berkaitan. Elakkan peninjauan menyeluruh dan bersejarah. Kemudian lanjutkan untuk menjelaskan hubungan antara penyelidikan terdahulu dan kerja sekarang.
 • Anda mungkin termasuk apa-apa hipotesis dan rasional untuk mereka.
 • Perenggan terakhir biasanya mengandungi pernyataan yang jelas dan jelas menyatakan mengapa kajian itu dilakukan, seperti Tujuan kajian ini adalah … atau Kajian ini dirancang untuk menyiasat … Berhati-hati agar tidak menggunakan ayat jenis ini lebih awal dalam pengenalan anda.
 • Oleh itu, seksyen ini harus mengandungi sekurang-kurangnya sekurang-kurangnya empat ayat: pengenalan umum, ulasan kesusasteraan, kaitan dengan kajian ini untuk kesusasteraan dan penyataan tujuan yang jelas.

Kaedah

 • Jangan sengaja mulakan halaman baru untuk bahagian ini. Cukup berpusatkan Kaedah perkataan dan terus menaip pada garisan dua baris yang seterusnya (iaitu, jangan masukkan sebarang garisan kosong tambahan di sini).
 • Tujuan seksyen ini adalah untuk menerangkan dengan terperinci bagaimana anda melakukan kajian ini. Seseorang sepatutnya dapat meniru kajian anda berdasarkan maklumat yang anda berikan di bahagian ini.
 • Jadikan ia bunyi profesional, iaitu, jangan membuatnya seperti projek kelas. Anggapkan anda menulis untuk penyerahan kepada jurnal saintifik.
 • Elakkan butiran yang tidak perlu seperti data yang dipaparkan pada skrin komputer dan direkodkan pada helaian data. Ini sama dengan masalah perkataan kosong yang digambarkan dalam I.C.6.
 • Untuk percubaan, bahagian ini biasanya dibahagikan kepada empat subseksyen: subjek, radas, reka bentuk, dan prosedur. Perintah reka bentuk diikuti oleh prosedur adalah sewenang-wenangnya. Dengan kata lain, anda boleh menjalani prosedur sebelum reka bentuk. Kadangkala penyelidik menggabungkan bahagian reka bentuk dan prosedur, bagaimanapun, dalam kelas psikologi eksperimen atau kelas penyelidikan, bahagian reka bentuk berasingan biasanya diperlukan.
 • Untuk kajian tinjauan (iaitu, di mana peserta hanya diminta satu set soalan), bahagian reka bentuk tidak diperlukan (dan penyiasatan itu sendiri boleh dimasukkan sebagai lampiran).

Subjek / Peserta

 • Bahagian ini dilabel sebagai subjek atau peserta bergantung kepada sama ada haiwan atau manusia digunakan dalam kajian ini. Jika haiwan digunakan, gunakan mata pelajaran istilah. Jika manusia digunakan, gunakan istilah para peserta.
 • Jangan sengaja mulakan halaman baru untuk bahagian ini. Taip tajuk yang sesuai untuk subkumpulan ini dengan margin kiri dan tetapkan ia. Di baris seterusnya, mula menaip perenggan biasa.
 • Tunjukkan siapa yang mengambil bahagian dalam kajian, berapa banyak, dan bagaimana mereka dipilih. Dengan subjek manusia, pastikan untuk menangani isu persetujuan yang dimaklumkan.
 • Termasuk sebarang perincian yang berkaitan dengan kajian ini. Untuk haiwan, masukkan jantina, umur, ketegangan, berat badan. Bagi manusia, termasuk jantina, umur, bangsa / etnik, dan, jika sesuai, status sosial ekonomi, status kecacatan, orientasi seksual, dan sebagainya. Jika subjek adalah manusia, apa jenis ganjaran atau motivasi yang digunakan untuk menggalakkan mereka untuk mengambil bahagian?

Radas

 • Jangan sengaja mulakan halaman baru untuk bahagian ini. Taipkan perkataan Radas alat dengan margin kiri dan serapkannya. Di baris seterusnya, mula menaip perenggan biasa.
 • Terangkan apa bahan yang digunakan dan bagaimana ia berfungsi dalam kajian ini.
 • Sekiranya anda menggunakan peralatan, anda mesti memberikan nombor model, syarikat, dan negeri di mana syarikat berada (sebagai singkatan dua huruf).
 • Anda mesti memberikan dimensi (dan mungkin butiran deskriptif lain) tentang apa-apa perkara penting yang digunakan dalam kajian ini.
 • Peralatan standard seperti perabot, jam randik, pensil dan kertas, biasanya boleh disebut tanpa memberikan banyak butiran. Malah, anda mungkin sering menyebut perkara ini sebagai salah satu prosedur.
 • Berhati-hati untuk tidak menerangkan prosedur dalam bahagian ini. Anda harus jelaskan tujuan yang digunakan oleh radar, tetapi jangan memberikan banyak maklumat tentang penggunaan radas pada masa ini. Satu petunjuk dalam hal ini adalah untuk mengelakkan penggunaan kata kerja tindakan dalam bahagian ini.

Reka bentuk

 • Jangan sengaja mulakan halaman baru untuk bahagian ini. Ketik kata Reka bentuk siram dengan margin kiri dan serapkan italikkan. Di baris seterusnya, mula menaip perenggan biasa.
 • Jelaskan reka bentuk dan jelaskan pembolehubah bebas dan bergantung. Tunjukkan tahap pembolehubah bebas, dan sama ada faktor tersebut diulang, dipadankan, atau bebas.
 • Terangkan bagaimana subjek diberikan kepada kumpulan.
 • Terangkan sebarang prosedur kawalan yang digunakan.

Prosedur

Jangan sengaja mulakan halaman baru untuk bahagian ini. Ketikkan kata Prosedur siram dengan margin kiri dan serapkannya. Di baris seterusnya, mula menaip perenggan biasa.

Berhati-hati merangkumi setiap langkah dalam pelaksanaan kajian ini.

Tunjukkan apakah ujian biasa, percubaan, atau sesi yang terlibat.

Huraikan mana-mana fasa bahawa kajian itu mempunyai atau apa-apa arahan yang diterima oleh subjek.

Apabila merujuk kepada kumpulan, cuba gunakan label deskriptif. Sebagai contoh, bukannya mengatakan Kumpulan 1 atau kumpulan percubaan, anda mungkin mengatakan kumpulan yang dibajak. Teknik lain dalam hal ini ialah menggunakan singkatan yang menekankan makna. Sebagai contoh, terdapat tiga kumpulan, termasuk kumpulan kawalan yang menerima 0 mg / kg morfin (M0), kumpulan dos yang rendah menerima 1 mg / kg morfin (M1) dan kumpulan dos tinggi yang menerima 4 mg / kg morfin (M4).

Keputusan

 • Jangan sengaja mulakan halaman baru untuk bahagian ini. Hanya pusatkan hasil Keputusan dan teruskan menaip pada baris dua jarak yang seterusnya (iaitu, jangan masukkan sebarang baris kosong tambahan di sini).
 • Lihat dengan teliti hasilnya. Iaitu, lihat dengan baik pada semua nombor yang anda kumpulkan. Fikirkan cara yang berbeza untuk meringkaskan mereka (menggambarkan), serta memahami mereka (menganalisis). Anda mungkin mendapati tapak Statistik Psikologisaya membantu. Bahagian ini akan lebih mudah untuk ditulis jika anda membuat sebarang jadual dan / atau angka yang anda hendak gunakan terlebih dahulu.
 • Nyatakan secara ringkas penemuan utama dalam kata-kata. Maksudnya, pertama memberikan penerangan umum, kemudian pergi ke butirannya.
 • Apabila membentangkan hasil ujian statistik, berikan statistik deskriptif sebelum statistik inferens yang sepadan. Dalam erti kata lain, berikan sarana dan / atau peratusan (mungkin merujuk kepada jadual atau angka), sebelum bercakap tentang hasil mana-mana ujian statistik yang anda lakukan.
 • Apabila membentangkan cara, adalah munasabah untuk menggunakan satu digit ketepatan tambahan daripada apa yang terkandung di dalam data mentah. Dengan kata lain, jika data mentah terdiri daripada jumlah keseluruhan, maka cara itu harus mengandungi satu tempat perpuluhan.
 • Apabila menyampaikan data nominal atau ordinal, berikan peratus daripada frekuensi (kerana peratus tidak bergantung pada saiz sampel).
 • Format am untuk membentangkan statistik inferens ialah: Statistik (df) = nilai, kebarangkalian = nilai. Ambil perhatian bahawa nilai p yang tepat adalah pilihan. Juga, jika output komputer mengatakan kebarangkalian adalah .0000, maka laporkannya sebagai .001.
 • Jika boleh, sertakan beberapa anggaran statistik kesan saiz.
 • Apabila benar-benar membentangkan hasil, cuba untuk memberi penekanan kepada makna statistik. Iaitu, jelas gambarkan apa yang anda sedang ujian dan apa arti penting bagi pembolehubah yang terlibat.
 • Lihat beberapa contohcara yang betul untuk membentangkan hasil beberapa ujian statistik biasa.
 • Jangan bincangkan implikasi keputusan dalam bahagian ini.
 • Jangan cakap tentang makna tahap alfa atau hipotesis nol, dan faktor faktor apa yang perlu dilakukan dengannya. Oleh kerana anda menulis untuk komuniti saintifik, anda boleh menganggap pembaca akan mempunyai pengetahuan tentang statistik.
 • Jika anda membentangkan banyak bahan di sini, anda mungkin ingin menggunakan subheadings (seperti yang dilakukan dalam bahagian kaedah). Subheadings ini harus mempunyai makna dan kaitan dengan data dan harus membantu mengatur penyampaiannya. Dalam erti kata lain, mereka tidak seharusnya dianjurkan oleh jenis analisis yang digunakan. Oleh kerana ini tidak dijangka oleh pembaca, adalah idea yang baik untuk mendahului subheadings dengan perenggan yang memaklumkan pembaca organisasi logik bahagian ini.
 • Dalam kes-kes di mana pembaca mengharapkan sesuatu yang penting dan tidak, anda harus menangani isu tersebut.
 • Jangan berikan data mentah melainkan, atas sebab tertentu, anda memerlukan pendekatan subjek tunggal.
 • Berhati-hati dengan perkataan “membuktikan”. Oleh kerana ujian statistik berdasarkan kebarangkalian dan boleh menjadi salah, mereka tidak membuktikan apa-apa.
 • Anda hanya boleh menggunakan kata-kata yang membayangkan kausaliti jika anda benar-benar memanipulasi pembolehubah bebas (iaitu, melakukan percubaan). Sebagai contoh, andaikan dimanipulasi sama ada subjek menerima ubat (semasa menggunakan prosedur kawalan yang sesuai, dan sebagainya) dan mendapati perbezaan yang signifikan dalam prestasi ingatan (dengan pengguna dadah yang melakukan lebih buruk daripada yang tidak menggunakan). Dalam kes ini, anda akan dapat menyimpulkan bahawa ubat menyebabkan perbezaan dalam keupayaan ingatan; ia merosakkannya. Sebagai contoh lain, katakan bahawa anda membandingkan penggunaan dadah (seperti yang ditentukan dari hasil kaji selidik) dengan keupayaan memori dan mendapati korelasi (penggunaan yang lebih besar bersamaan dengan prestasi ingatan yang lebih buruk). Oleh kerana korelasi tidak banyak mengatakan tentang kausalitas, kita hanya boleh menyimpulkan bahawa terdapat hubungan antara penggunaan dadah dan keupayaan ingatan.

Perbincangan

 • Jangan sengaja mulakan halaman baru untuk bahagian ini. Hanya pusatkan perbincangan perkataan dan teruskan menaip pada baris dua kali berturut-turut (iaitu, jangan masukkan sebarang baris kosong tambahan di sini).
 • Tujuan seksyen ini adalah untuk menilai dan mentafsir keputusan, terutamanya berkenaan dengan soalan penyelidikan asal.
 • Mulakan dengan ringkasan hasil ringkas dan bukan teknikal. Dengan kata lain, beritahu pembaca tentang penemuan utama tanpa menggunakan istilah statistik.
 • Kemudian teruskan untuk membincangkan implikasi hasilnya. Dalam erti kata lain, apa yang ditemui perlu dibincangkan.
 • Ia juga penting untuk membincangkan bagaimana keputusan berkaitan dengan kesusasteraan yang anda sebut dalam pengenalan. Dalam erti kata lain, menekankan apa-apa akibat teori keputusan.
 • Anda mungkin (atau mungkin tidak) juga menyebutkan apa-apa batasan kajian dan apa-apa cadangan untuk penyelidikan masa depan dalam bahagian ini.
 • Akhirnya, anda memerlukan perenggan yang berakhir di mana anda membuat ringkasan ringkasan kesimpulan yang telah anda buat. Anda juga digalakkan, apabila sesuai, untuk memberi komen mengenai kepentingan dan kaitan dengan penemuan anda. Bagaimanakah penemuan anda berkaitan dengan gambaran besar?
 • Oleh itu, seksyen ini harus mengandungi minimum tiga perenggan mutlak: ringkasan bukan teknikal, perbincangan hasil dan implikasinya, dan perenggan akhir.

Rujukan

 • Mulakan halaman baru. Pusat Rujukan perkataan di bahagian atas. Seperti biasa, dua ruang.
 • Apa-apa kutipan yang dibuat dalam manuskrip mesti dibentangkan dalam bahagian ini dan sebaliknya. Iaitu, jika sesuatu tidak disebut dalam teks, maka ia tidak sepatutnya muncul dalam bahagian ini. Dalam kata lain, ini bukan bibliografi.
 • Dalam mana-mana bahagian sebelumnya, setiap kali anda mengatakan sesuatu seperti kajian telah menunjukkan anda mesti memberikan sebutan. Bahagian ini memberitahu pembaca di mana mereka boleh mencari petikan ini.
 • Bahagian ini diabadikan mengikut nama akhir (pengarang pertama yang terlibat dalam kajian ini).
 • Indent tergantung digunakan untuk setiap rujukan, iaitu, garisan pertama tidak diindentikasi dan selebihnya adalah lima ruang yang diindentifikasi.
 • Untuk setiap pengarang, berikan nama terakhir diikuti dengan koma dan inisial pertama (dan tengah) yang diikuti oleh tempoh.
 • Pisahkan pelbagai penulis dengan koma dan pengarang terakhir dengan ampersand (‘&’) dan bukannya perkataan “dan”.
 • Selepas penulis (s) datang tahun (dalam kurungan dan diikuti dengan tempoh).
 • Untuk rujukan jurnal, tolak tajuk jurnal dan nombor isipadu. Perhatikan bahawa nombor isu biasanya tidak disertakan. Juga, gunakan huruf besar tajuk jurnal yang penting.
 • Untuk rujukan buku, hanya tolak tajuk. Hanya memanfaatkan perkataan pertama tajuk itu. Adakah termasuk bandar, negeri (sebagai singkatan dua huruf tanpa tempoh), dan nama penerbit.
 • Lihat bahagian rujukan contoh. Ia menyediakan beberapa jenis rujukan, termasuk: Pengarang tunggal dan berganda, artikel jurnal, buku, dan bab buku, laman web, serta dokumen kerajaan.

Seksyen lain

 • Selepas bahagian-bahagian di atas datang mana-mana jadual, halaman dengan huruf kapsyen, dan akhirnya setiap angka, masing-masing. Setiap kepunyaan halaman berasingan (beberapa kapsyen angka boleh dipaparkan pada satu halaman namun).
 • Jadual dan halaman kapsyen angka mempunyai tajuk halaman manuskrip dan nombor halaman sama seperti semua halaman taip yang lain. Ambil perhatian bahawa angka tidak ditaip, dan oleh itu tidak mempunyai tajuk halaman manuskrip dan nombor halaman.
 • Jadual dan angka harus dapat berdiri sendiri (iaitu, anda tidak perlu membaca manuskrip untuk dapat memahami jadual atau angka). Bantuan besar dalam hal ini ialah tajuk jadual atau keterangan angka. Gunakan ini dengan bijak untuk menerangkan apa yang berlaku dalam jadual atau angka. Dalam erti kata lain, jangan takut untuk menjadi sedikit lebih terperinci dalam tajuk meja anda dan kapsyen angka.
 • Jadual dan angka tidak sepatutnya menduplikasi maklumat yang sama. Begitu juga, anda tidak perlu mengulangi nilai titik data dalam jadual atau angka dalam teks manuskrip.
 • Jadual dan angka lebih mahal untuk dimasukkan ke dalam manuskrip daripada teks. Oleh itu, jika anda memasukkan satu, ia harus memasukkan sejumlah titik data yang munasabah. Dengan kata lain, jika anda hanya mempunyai beberapa titik data untuk membentangkan, lakukan dalam teks manuskrip dan bukannya dalam jadual atau angka.
 • Jadual dan angka paling sering digunakan untuk membentangkan hasil, tetapi juga boleh digunakan untuk membentangkan maklumat lain, seperti reka bentuk atau skema teoritis.
 • Jika anda memasukkan jadual atau angka, anda mesti memperkenalkannya dalam teks bahagian hasil (mis., Jadual 1 memaparkan …) dan terangkan kepada pembaca apa yang harus dilihat di dalamnya.

Jadual-jadual

 • Lihat jadual contoh.
 • Perhatikan bahawa jadual gaya APA tidak mengandungi sebarang garisan menegak, jadi jangan menarik mereka masuk atau menggunakan pemproses kata anda untuk menghasilkannya.
 • Taipkan nombor jadual dan kemudian (pada baris spasi dua baris seterusnya) ketik tajuk jadual siram kiri dan italikkan. Perhatikan bahawa tidak ada tempoh yang digunakan selepas nombor jadual atau tajuk.
 • Terdapat pelbagai cara untuk memformatkan jadual. Pertaruhan terbaik anda adalah untuk menetapkan tab untuk jadual atau menggunakan keupayaan menjana jadual pemproses perkataan anda.
 • Apabila menggunakan lajur dengan nombor perpuluhan, buat titik perpuluhan bersilang.

Gambar Kapsyen

 • Lihat contoh contoh tajuk angka.
 • Mulakan halaman baru. Pusat frasa Rajah Keterangan di bahagian atas.
 • Setiap kapsyen angka diketik flush kiri dalam format blok.
 • Perkataan ‘angka’ dan nombor itu dicatakan, sebagai contoh, Rajah 1. Kesan

Angka

 • ‘Angka’ adalah istilah teknikal untuk graf, carta, lukisan dan gambar.
 • Angka (selain daripada gambar) boleh ditarik dalam warna hitam dan putih sahaja (menggunakan penguasa dan sebaik-baiknya pada kertas graf) atau mereka boleh dihasilkan dengan program grafik komputer (menyimpannya dalam dua dimensi).
 • Pusatkan setiap angka pada halaman secara menegak serta mendatar dan atur angka untuk menggunakan sebahagian besar halaman.
 • Sekiranya angka itu adalah carta atau graf, tegas lisan paksi (jangan gunakan “X” dan “Y”) dan sediakan kunci jika perlu (contohnya, menjelaskan apa yang terbuka dan bulatan yang dipenuhi).
 • Di belakang setiap angka (dengan pensil), letakkan tajuk halaman manuskrip, nombor angka, dan perkataan TOP untuk menunjukkan bagaimana angka itu akan muncul di halaman.
 • Jangan letakkan kapsyen angka pada angka tersebut, kerana itu adalah halaman kapsyen angka untuk.

Kajian Penyelidikan

Terdapat beberapa jenis kajian penyelidikan. Anda boleh menerangkan fenomena, mengkaji teori sedia ada atau membentangkan yang baru. Anda boleh menilai secara kritis bagaimana satu teori menyumbang beberapa data berbanding dengan beberapa teori lain. Walau apa pun jenis semakan, matlamatnya adalah untuk menganjurkan, mengintegrasikan, dan menilai penyelidikan terdahulu untuk menjelaskan masalah atau isu tertentu. Manuskrip jenis ini tidak mengikuti format standard sebagai laporan penyelidikan. Daripada pengenalan, kaedah, hasil dan bahagian perbincangan, terdapat pengenalan, tubuh dan kesimpulan.

Pengenalan

 • Bermula di halaman 3 (selepas halaman tajuk dan abstrak). Perhatikan abstrak untuk semakan penyelidikan harus memasukkan topik dan tujuan, skop bahan yang dilindungi, sumber yang digunakan dan kesimpulan.
 • Mulakan halaman ini dengan menaip semula tajuk anda (berpusat), kemudian mulailah menaip bahagian (di baris jarak dua baris seterusnya) menggunakan perenggan biasa (5 ruang terenkripsi). Jangan taip perkataan Pengenalan.
 • Pengenalan harus jelas menentukan masalah atau masalah. Bahagian ini tidak seperti pengenalan untuk laporan penyelidikan.
 • Ia bermula luas dan menjadi lebih dan lebih spesifik.
 • Ia sering berguna untuk menggunakan tajuk (dan mungkin sub judul) dalam badan laporan penyelidikan untuk membantu menyampaikan garis panduan dan organisasi kertas kepada pembaca. Adalah idea yang baik untuk mendahului tajuk dengan perenggan yang memaklumkan pembaca organisasi logik (iaitu tajuk lain yang akan digunakan). Perenggan ini sepatutnya muncul pada akhir pengenalan sebelum tubuh sebenar kertas itu dan penting kerana ia membolehkan pembaca mengetahui arahan yang akan diambil oleh kertas itu.

Badan

 • Jika anda menggunakan tajuk, tajuk tajuk utama utama harus dirawat seperti tajuk utama laporan penyelidikan, iaitu, taip tajuk utama menggunakan huruf besar dan bawah, dan pusatkannya secara mendatar pada halaman. Tajuk peringkat kedua adalah siram kiri dan disalurkan. Tajuk peringkat ketiga (jika perlu) diindentikkan seperti paragraf biasa yang mereka mulakan. Oleh itu, kata-kata tajuk peringkat ketiga memimpin perenggan itu, dipisahkan dari masa itu dengan suatu tempoh, dan dicatakan dengan italikis. Selebihnya perenggan mengikuti tempoh tersebut.
 • Bahagian ini harus membentangkan kesusasteraan dan idea yang berkaitan.
 • Selalunya pengajar akan menetapkan bilangan rujukan minimum yang diperlukan. Rujukan-rujukan ini akan disenaraikan dalam bahagian rujukan dan dikemukakan menggunakan gaya tertentu yang boleh anda lihat dengan jelas dalam literatur yang anda baca untuk semakan anda.
 • Kesilapan biasa yang sering dilakukan oleh para pelajar adalah menyusun kertas mengenai rujukan khusus yang mereka gunakan (walaupun menggunakan tajuk rujukan sebagai tajuk utama naskah). Kertas ini perlu dianjurkan di sekitar fenomena atau teori yang berkaitan dan bukannya dengan rujukan khusus yang digunakan oleh seseorang dalam kertas itu.
 • Bahagian ini boleh panjang (bergantung kepada berapa banyak bahan yang dibentangkan).
 • Anda mungkin cuba mengenalpasti hubungan, percanggahan, jurang, dan ketidakkonsistenan dalam kesusasteraan.
 • Anda mungkin mencadangkan penyelesaian yang mungkin untuk sebarang masalah yang dikenalpasti.
 • Anda mungkin mencadangkan arahan masa depan untuk penyelidikan untuk diambil.

Kesimpulan

 • Akhirnya, anda memerlukan seksyen akhir, di mana anda merumuskan perkara utama yang telah anda buat.

Lampiran 1 – Contoh Tajuk Halaman (di bawah)

Sikap Menuju Pengguguran

1

Kepala yang sedang berjalan: PELANGGAN-PELANGGAN DI PELAJAR-PELAJAR COLLEGE

Sikap Menuju Pengguguran

dalam Pelajar Kolej Midwestern

Lampiran 2 – Contoh Cara Menampakkan Keputusan (di bawah)

tajuk halaman manuskrip

mukasurat

Pemeriksaan bilangan jam televisyen

tontonan dan kekerapan tindakan agresif untuk setiap

60 kanak-kanak menunjukkan korelasi positif atau langsung

antara tontonan televisyen dan keadaan yang agresif

tingkah laku. Analisis menggunakan pekali korelasi Pearson

menyokong pemerhatian ini, r (58) = .63, p <.001.

Kumpulan kawalan (M = 14.1) teringat lebih banyak perkataan

pada ujian ingatan daripada kumpulan yang diharamkan (M = 12.3).

Perbezaan ini diuji dengan menggunakan bebas

kumpulan ujian t, dan ditunjukkan sebagai tidak penting,

t (18) = 1.23, p = .283. Oleh itu, data gagal

menyokong tanggapan kesan ubat pada ingatan.

Markah min bagi pendek, sederhana, dan panjang

selang pengekalan masing-masing adalah 5.9, 10.3 dan 14.2.

Satu cara analisis varians mendedahkan penting

kesan selang pengekalan, F (2, 34) = 123.07, p <.001.

Sementara 60% lelaki bersetuju bahawa peta mereka

kemahiran membaca adalah kuat, hanya 35% daripada wanita.

Analisis 2 x 2 Chi Square mendedahkan bahawa ini adalah a

perbezaan ketara, x2 (1, N = 119) = 10.51, p = .0012,

mencadangkan bahawa terdapat hubungan antara jantina

dan keyakinan dalam kemahiran membaca peta.

Lampiran 3 – Contoh Rujukan Seksyen (di bawah)

tajuk halaman manuskrip

mukasurat

Rujukan

Anisman, H., Remington, G., & Sklar, L. S. (1979).

Kesan kejutan yang tidak dapat dielakkan pada pelarian berikutnya

prestasi: Catecholaminergic dan cholinergic

pengantaraan permulaan dan penyelenggaraan tindak balas.

Psychopharmacology, 61 (1), 107-124.

Beck, A. T. (1967). Kemurungan: Klinikal, eksperimen

dan aspek teori. New York: Hoeber.

Cicero, T. J. (1979). Kritikan analog haiwan

daripada alkoholisme. Dalam E. Majchrowicz & E. P. Noble (Eds.),

Biokimia dan farmakologi etanol (Volum

2, ms 31-59). New York: Press Plenum.

Dorworth, T. R., & Overmier, J. B. (1977). Pada “belajar

tidak berdaya “: Kesan terapeutik daripada

kejutan elektroconvulsif. Psikologi Fisiologi,

5, 355-358.

Plonsky, M. (2004). Psikologi dengan gaya: hiperteks

Panduan penulisan (Versi 5). Diperoleh dari Web

10 Januari 2004. http://www.uwsp.edu/psych/apa4b.htm

Jabatan Kesihatan, Pendidikan, dan Kebajikan A.S..

(1971). Alkohol dan kesihatan. Washington, DC: A.S.

Pejabat Percetakan Kerajaan.

Lampiran 4 – Contoh Tajuk Gambar Halaman (di bawah)

pengepala halaman anuskrip

mukasurat

Gambar Kapsyen

Rajah 1. Taksiran aktiviti adalah sebagai fungsi ibu

diet dan umur tikus pada masa ujian.

Rajah 2. Bilangan orang yang ditangkap kerana memandu mabuk

seperti yang berkaitan dengan hari dalam seminggu.

 

Lampiran 5 – Contoh Jadual (di bawah)

tajuk halaman manuskrip

mukasurat

Jadual 1

Purata Umur Maklumat Seksual Diperolehi

Berbanding dengan Peserta Terkini dan Terkini

Dipercayai Maklumat Harus Diperoleh

Umur Diperoleh

Paling mudaUmur Paling lama Umur
Maklumat Maksudnya SD Maksudnya SD Maksudnya SD
Bagaimana bayi dibuat 10.1 2.9 8.5 2.8 11.9 2.7
Bagaimana bayi dilahirkan 10 3.1 8.4 3.1 11.6 2.8
Hubungan seksual 11.6 2.6 10.4 2.6 13.1 2.6
Haid 11.6 2.2 9.9 2.1 12.6 2.1
Pelepasan malam 12.6 2.1 10.8 2.6 13.4 2.7
Melancap 13.0 2.6 11.4 2.8 14.0 2.6
Kawalan kelahiran 13.9 2.4 12.0 2.2 14.3 2.4
Homoseksual 13.4 2.8 11.3 2.8 14.1 2.5
Terminologi genital 12.4 2.9 10.4 3.3 13.1 3.3
Orgasme 14 2.3 12.5 2.7 15 2.6
STD 14.1 2.3 12 2.4 14.7 2.4
STD = Penyakit-penyakit seksual

Original Source: https://www4.uwsp.edu/psych/mp/APA/apa4b.htm